Back to top
  /  AGI   /  AGI pokreće inovativni projekt – NEWS praktikum

AGI pokreće inovativni projekt – NEWS praktikum

Amm Global Institut fokusiran je na projekte koji pridonose stvaranju novih prilika. Stoga je nakon uspješno provedenog DJ praktikuma pokrenut novi, jedinstveni projekt na domaćem multimedijalnom tržištu – NEWS praktikum. S detaljima nas je upoznala Anita Šulentić, prokuristica AGI-ja.

Riječ je o praktikumu koji ima za cilj osposobiti nove generacije radijskih newspresentera.

‘Amm Global Institut okuplja lidere radijske industrije koji promišljaju budućnost i odgovaraju na aktualne izazove kreirajući konkretna, inovativna rješenja. Tijekom DJ praktikuma još jednom se pokazalo da postoji veliki interes mladih za radijsku industriju, primili smo mnogo upita o tome planiraju li se slične edukacije i za druga radna mjesta. Reagirali smo u rekordnom roku i osmislili cjeloviti NEWS praktikum koji kreće već 1. ožujka’, kaže Anita Šulentić koja će voditi edukaciju, a u praktičnom dijelu pridružit će joj se Ana Smrečki, programska direktorica Media servisa, najjače informativne radijske agencije u zemlji. Šulentić svim zainteresiranima odmah otkriva i što se od newspresentera očekuje.

‘Potpuno samostalno istražuje relevantne teme od javnoga interesa, prikuplja informacije iz redakcije i na terenu, priprema informativni program sukladno ciljanoj skupini moderne radijske postaje te pripremljeni materijal predstavlja slušateljima u eteru. Sukladno dinamičnom razvoju, newspresenter danas mora razmišljati o različitim oblicima prezentacije informacija, odnosno plasirati svoj rad u tekstualnom, audio i video obliku na brojne digitalne platforme radija.’

Praktikum je podijeljen u deset modula s ciljem da se kandidati upoznaju sa svim zakonitostima formatirane komercijalne radijske postaje, aktualnom radiofuzijom i radiofonijom, poviješću radijskog novinarstva u Hrvatskoj. Osim teorijskog dijela, edukacija uključuje praktični rad s renomiranim newspresenterima te govorne vježbe s iskusnim fonetičarem.

‘Newspresenter se postaje postepeno. Znanja i vještine dolaze kroz učenje, iskustvo, strpljenje, volju i, rekla bih, ljubav prema radiju. U današnje vrijeme je važno naučiti razlučiti bitno od nebitnog i ono najvažnije – istinu od laži. Poplava lažnih vijesti, posebno putem društvenih mreža, velika su prijetnja za radio. No, mi kao profesionalci imamo veliku odgovornost za izgovorenu riječ i itekako smo svjesni da je teško ponovno zadobiti narušeno povjerenje slušatelja’, napominje programska direktorica Media servisa Ana Smrečki.

NEWS praktikum kreće 01.ožujka, a sve zainteresirane, željne novih znanja i vještina pozivamo da se do 15. veljače jave na [email protected].

Follow us