Back to top
  /  AGI   /  Auti s DAB+ prijamnikom sve češći na europskim pa tako i hrvatskim cestama

Auti s DAB+ prijamnikom sve češći na europskim pa tako i hrvatskim cestama

DAB+ nezaustavljivo se širi Europom. Pokazuje to posljednje izvješće neprofitne udruge WorldDAB, kao i podaci istraživanja iz Hrvatske.

‘Izvješće udruge WorldDAB potvrđuje da je DAB+ sve raširenija platforma za slušanje radija u Europi. Svjedočimo naglom ubrzavanju širenja te tehnologije i sve govori u prilog tome da će u budućnosti biti sve važnija’,

navodi Luka Đurić, kreativni konzultant AMM Global Instituta i član Izvršnog odbora Udruženja europskih radija.

Naime, izvješće pokazuje da je u drugoj polovini 2020. više od 80% novih automobila na ključnim europskim tržištima imalo DAB+ kao dio standardne opreme. Riječ je o dramatičnom porastu u odnosu na isto razdoblje lani.
‘Velikim dijelom je to odraz obveze koja je auto industriji propisana Europskim zakonikom o elektroničkim komunikacijama, prema kojoj svi novi automobili na europskom tržištu moraju imati prijamnik za prijam digitalnog zemaljskog radija. Obveza je stupila na snagu u prosincu prošle godine’, podsjeća Đurić.

Iznenađujuće veliki broj automobila s prijamnikom DAB+ već vozi Hrvatskom, naveo je nedavno Poslovni dnevnik pišući o istraživanju tvrtke OiV i Centra za vozila Hrvatske. U stanicama za tehnički pregled širom zemlje pregledano je gotovo 9000 vozila, a rezultati pokazuju da već sad postoji velik udio onih s digitalnim DAB+ prijamnikom među vozilima novije generacije, čak 30,4%.
Iako je na cijelom europskom tlu došlo do pomaka po pitanju DAB-a, rezultati iz pojedinih zemalja posebno su impresivni. U drugoj polovini 2020., prema izvješću WorldDAB-a, u Francuskoj je 82% novih automobila prodano s DAB+ tehnologijom u sklopu standardne opreme, a godinu ranije u istom razdoblju tek 38%.

Nadalje, u Njemačkoj je posljednjih šest mjeseci prošle godine 80% prodanih novih automobila imalo DAB+. Riječ je i ovdje o golemom skoku s obzirom da je od srpnja do kraja prosinca 2019. tek 22% prodanih automobila imalo DAB kao standard.
U Švicarskoj se radio uvjerljivo najviše sluša putem digitalnih platformi, a intenzivno rade na svom planu skorašnjeg isključivanja FM radija što bi se prema aktualnom planu trebalo dogoditi do siječnja 2023.

‘Norveška je, podsjetimo, na nacionalnoj i regionalnoj razini to već učinila. Više nema sumnje da je DAB jedna od ključnih platformi za radio u 21. stoljeću’, ocjenjuje Đurić.

Follow us