Back to top
  /  AGI   /  Đurić: ‘Radio u koronakrizi opravdao povjerenje građana’

Đurić: ‘Radio u koronakrizi opravdao povjerenje građana’

Istupajući u ime komercijalnih radijskih postaja, govoreći o važnosti radija za demokraciju i društvo, stručnjaci iz Udruženja europskih radija (AER) naglašavaju činjenicu da je upravo radio medij kojem se najviše vjeruje. Na ispitu zrelosti i vjerodostojnosti posebno se dokazao posljednjih mjeseci, ističe član izvršnog odbora Udruženja europskih radija (AER) i kreativni konzultant AGI-ja Luka Đurić.

Da radio uživa najveće povjerenje građana u Europi nije novost.

‘Status najvjerodostojnijeg radio ima već godinama i tu leži, između ostalog, njegova snaga. Bez povjerenja nema ni kvalitetnog odnosa s publikom. Zahvaljujući jasnim pravilima te uredničkoj neovisnosti, standardima i etici radio doprinosi očuvanju demokracije, prenosi provjerene vijesti i štiti slušatelja od štetnih sadržaja, senzacionalizma i lažnih vijesti, a što predstavlja sve veći problem današnjeg društva.’

Da na vrhu, po pitanju povjerenja u medije, nema promjena pokazalo je i posljednje izvješće – Trust in media koje je objavila Europska radiodifuzijska unija (European Broadcasting Union, EBU). Prema njemu radio ostvaruje najbolje ocjene u 24 od 33 promatrane zemlje, odnosno u njih 73%, a u toj grupi zemalja nalazi se i Hrvatska.

Vrijednost radija posebno dolazi do izražaja u nesigurnim vremenima. U AER-u sa zadovoljstvom napominju da se i tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa dokazao kao brz i vjerodostojan izvor informacija.

‘Radijski medij pokazao je svoju snagu i važnost u ovoj krizi istodobno zabavljajući i informirajući građane. Kao odgovor na situaciju, uvođeni su specijalni sadržaji i pokrenute brojne akcije pomoći i podrške. Diljem Europe radio je reagirao promptno i prilagodio se postojećim uvjetima, ali ne na uštrb kvalitete programa. Opravdao je povjerenje građana’, zaključuje Luka Đurić.

Follow us