Back to top
  /  AGI   /  Jurić-Kaćunić otvorio temu nemogućnosti pristupa medija izvorima financiranja HBOR-a

Jurić-Kaćunić otvorio temu nemogućnosti pristupa medija izvorima financiranja HBOR-a

Na nedavno održanom CROATIA MEDIA CONGRESSU, u organizaciji AGI-ja, na temu izmjena Zakona o elektroničkim medijima, predsjednik Uprave AMM GLOBAL INSTITUTA i radijski strateg Ivan Jurić-Kaćunić otvorio je temu nemogućnosti participiranja medija u programima HBOR-a.

Pandemija je ukazala na veliki problem – mediji ne mogu do sredstava iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Da stvar bude gora, time su mediji smješteni u istu kategoriju s kockarima i krijumčarima oružjem.

Predsjednik uprave AGI-ja Ivan Jurić-Kaćunić upozorio je na nelogičnost ove situacije i pritom istaknuo važnost medijske industrije.

‘Medijska industrija, radio, televizija, tisak, je sastavni i neizostavni dio kreativne, a kreativna industrija je motor oporavka. Ona je svugdje u svijetu propulzivni dio ukupnog gospodarstva neke zemlje. Možemo napraviti iskorak, ali trebamo iste uvjete koji postoje u Europi, ništa drugo. Oni nisu stranci, oni su naši sugrađani u Europskoj uniji’, poručio je Jurić-Kaćunić.

O istoj temi progovorila je i Ana Hanžeković, direktorica HANZA Medija.

‘Ne samo u Europi, u svijetu nema zemlje u kojoj medije ne podržava njihova banka za obnovu i razvoj. To je veliki problem, puno bi nam pomoglo da je HBOR netko tko nam pomaže, bez obzira bismo li išli preko drugih banaka.’

U zaključnom govoru na prvom CROATIA MEDIA CONGRESSU ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na pitanje izvora sredstava za kreativnu i kulturnu industriju.

‘Moram osigurati ovoj industriji pristup izvorima financiranja koje imaju drugi poduzetnici u Republici Hrvatskoj.’

Prema njihovim procjenama ova grana industrije imala je između pet i pol i šest posto zaposlenih u Hrvatskoj.

Na CONGRESSU koji je okupio čelne ljude ključnih komercijalnih medijskih kuća, ministricu kulture i medija, državnog tajnika u Ministarstvu kulture i medija i ravnatelja Agencije za elektroničke medije, zaključeno je da je

izmjenama ZEM-a napravljen korak u dobrome smjeru, ali su lideri medijske industrije ukazali na problematičnost nekih odredbi kao što su kvota neovisne hrvatske produkcije i visoke kazne izdavačima za komentare čitatelja.

Prvi CROATIA MEDIA CONGRESS organizirao je AMM GLOBAL INSTITUT čiji je osnivač Ivan Jurić-Kaćunić.

(Foto: Mario Poje)

 

Follow Ivan

AGI https://www.agi.hr/ivan-juric-kacunic/

LinkedIn https://bit.ly/2TKeZk2

Facebook https://www.facebook.com/ivan.juric.kacunic.official/

Twitter https://bit.ly/3mOZxQe

Follow us